Hva er hår?

Noen av oss har lite hår, noen har mye. Noen har hår som vokser fort, andre har hår som vokser sakte. De fleste av oss er opptatt av å ta vare på håret, men vet du egentlig hva hår er?

Beskytter huden

Hår er proteiner, og produseres i hårsekken. Det håret som du kan se er dødt. Som det meste annet i kroppen har også håret en funksjon, og det er å beskytte huden. I tillegg bidrar håret til varmeregulering.

Håret dannes allerede på fosterstadiet, der celler i overhuden utvikler seg til hårtapper som så blir til hårsekker. Håret består av 95 % keratin, som også er det stoffet neglene dine består av. Selv om det ikke alltid er så lett å se, har også vi mennesker kroppshår. Dette håret er som regel nesten helt usynlige, og går under navnet velushår. Det synlige håret, som det du blant annet har på hodet, kalles terminalhår.

Det er også slik at menn har mer terminalhår enn kvinner. Det gjelder ikke minst på armer og ben samt det faktum at mange menn har skjegg eller bart.

Hårets oppbygning

Håret består av flere deler. Den ytterste delen, håroverhuden, kalles skjellaget. Interessant nok har dette laget et mønster som varierer fra person til person. Det neste laget er fiberlaget, også kalt korteks. Dette er bygget opp ar keratin. Det innerste laget kalles margen, eller medulla. Det består av runde celler med luft mellom.

Hvert eneste hårstrå sitter i en hårsekk. Hårsekken strekker seg faktisk 3-5 mm ned i lærhuden, som er hudlaget under overhuden. I hårsekken finner du noe som heter papillen. Denne har en lue med celler som stadig deler seg. Når det dannes nye celler, skyves de gamle cellene oppover. Det er her du finner cellene som blir til hår. Disse cellene får næring fra blodårene som leder inn til papillene. Næringen består blant annet av aminosyrer, som settes sammen til proteiner.  

Hårets farge dannes i noen store celler, som kalles melanocytter. Her lages de fargede melaninkornene som gir deg hårfargen din.

Hårets 3 livsfaser

Håret ditt har 3 livsfaser:

  1. vekstperioden – kalt anagen
  2. hvileperioden – kalt catagen
  3. avfall – kalt telogen

Lengden på vekstperioden varierer fra 2 til 7 år, med 4 år som gjennomsnitt, mens hvileperioden har en varighet på 3 til 4 måneder. Til enhver tid er omtrent 90 % av håret du har på hodet i en vekstfase, og håret vokser i gjennomsnitt med 1 cm hver måned. Når det kommer til avfall, er det slik at vi mister rundt 30 til 100 hårstrå hver dag.

Hvor mye hår vi har på hodet varierer fra person til person, men de fleste av oss har et sted mellom 100 000 og 150 000 hår på hodet.